onsdag 13 maj 2015

Drottningodling 5..... och lite om hur vi tänker!!

Jag har under några dagar berättat på bloggen om mitt sätt att odla drottningar. Kort beskrivet så kopplar jag samman det gamla bågsnittet till den mer moderna parningskupan Apidea.  Och erfarna biodlare har säkerligen tänkt tanken att det jag gör det är egentligen bara en avläggare i miniatyr. Det roliga är att det är så hela vägen.  Bågsnitt... ja! Miniavläggare...ja! Helt rätt hela vägen. Men det jag gjort är att jag kopplat samman biodlarkunnandet till en helhet och kallat det Giddes drottningodling och varit så fräck att jag satt copyright på det. Det jag önskar är att våra yngre biodlare också vore lite mer fräcka i sin attityd och satsade på att odla drottningar, mycket gärna med min metod. Det är enkelt och framför allt så är det spännande. Men kom ihåg: Det behövs bra avelsmaterial! Köp bra drottningar och kolla döttrarna och naturligtvis drönarna. Samarbeta gärna för då blir det mycket roligare!

Och mina vänner det
fungerar om man gör det på rätt sätt!

Men! Jag kommer säkerligen att få höra att den gamla tekniken med omlarvning var väsentligt bättre och den ståndpunkten respekterar jag. Och från en del håll så kommer säkerligen påståendet att min teknik inte fungerar detta utan att själva provat.

Men låt mig berätta en historia!  Jag hade en vän och fiskekompis och ett år så vinterfiskade vi. När vi hade ätit ett antal gäddor och hade ett tiotal i frysen så ville vi ha en lake till en god vän. men det blev ingen. På min frus förslag och mot den goda Vännens åsikt så släppte vi ner betet helt till bottnen. Och vännen förklarade att ändringen var bland det dummaste han varit med om.

Dagen efter så var den första kroken tom, på den andra o tredje så var det en vacker lake en på varje.
Komna så långt så tittade min Vän upp mot himlen o säger: "Det här är fel, det fungerar inte!" Lakarna sprattlade på isen, men enligt Polarn så fungerade det inte. Han är död sedan flera år och jag saknar honom mycket.

Detsamma kommer att hända med min teknik att odla drottningar. Enligt en del av våra biodlarkollegor så är det fel det jag gör det är helt enkelt för enkelt.                                                 Men glöm inte talesättet: "Det enkla är det vackra!"

Jag har en del kvar att berätta om drottningodlingen, men jag vet inte ännu när det blir.

Gidde
Så här märker man en parningslåda!
Första bokstaven i förnamnet och första och sista bokstaven i efternamnet.
Så GÖM heter jag i dessa sammanhang.
Men drottningen märks dessutom med år och löpnummer på skötselkort o annat


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar