lördag 9 maj 2015

Giddes drottningodling.. Det enkla är det vackra!


måndag 9 februari 2015


Giddes Drottningodling 1


Jag hade 4 Apideor som var klara att befolka
Jag fick 1995( 20 år sedan) ett avStockholms stads uppfinnarstipendier. Och det blev några spännande veckor som följde, med bland annat stipendieutdelning i stadshuset av Mats Hult som var borgarråd på den tiden. Det var också en del kurser som följde med stipendiet och det är aldrig fel att lära sig något, så det hängde jag på fullt ut. En av kurserna hade rubrikenPatent o Upphovsmannarätt och den var för min del intressant. Det är inte enkelt att söka patent för något inom biodling, men man ska alltid, alltid hävda copyright om man skriver om något man gjort. Det var föredragshållarens raka svar på min fråga. Så för den här skrivningen så gäller detta. Använd och prova gärna men vid all information, skrivning o kopiering så ska mitt namn vara med.
Nu har det gått 20 år och det har varit spännande år. ”Att odla Bidrottningar på ett nytt o enkelt sätt” som motiveringen för stipendiet löd, det är som många vet inte helt enkelt. Men som uppfinnare Håkan Lantz säger. Även ett misslyckande är ett resultat att ta till sig!  Och visst har det varit misslyckanden. Det har blivit många drottningar, men det blev inte enkelt. Och det var en av mina förutsättningar för projektet.Men som det sägs i andra sammanhang: ”Jag nådde/ inte ända fram”! 
Förra året (2014) på försommaren så hade jag släppt tanken på projektet. Svenska Carnica Gruppen gav mig då i uppdrag att skriva en artikel till Bitidningen om att ”befolka” parningskupor( Apideor) och då så visste jag med en gång hur det skulle gå till. Grundpremissen är att det ska vara enkelt. Av Sveriges biodlare ska flertalet klara att odla egna drottningar.

Jag startade redan samma dag med test nummer 1!
Och här följer berättelsen om vad som hände.
Bergshamra 2015-01-07


Gideon Önnestam
Mora byväg 5                                                                                                 © Gidde     
76010 Bergshamra                                                                                        Fortsättning följer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar