tisdag 19 maj 2015

Om jag skulle tillåta att det blev mögel i kuporna.........

Om jag skulle tillåta att det blev mögel i kuporna.........ja då skulle jag bevisa att jag alternativ varit slarvig eller hemska tanke: Att jag inte har lärt mig jobbet!

För omkring 20 år sedan så hade jag på vårsidan mögel på ram 10 i mina kupor och till och med att det förekom på kanten av ram 9. Jag har ett förflutet inom livsmedelsbranschen så det här var störande. Det är inte bara en kostnad med att förlora 2 till 4  utbyggda ramar per samhälle när jag invintrade på två lådor. Samtidigt så såg jag att de samhällen som hade mest mögel där var det mest nedfall och sämst kondition på bina. Så det var läge för att läsa på!

Det fanns på den tiden inte så mycket att läsa om de här problemen utan det var att fråga och lyssna och fråga igen. Min broder David var kemist kom med den bästa lösningen. Hans förklaring var så här: Mögel behöver fukt för att utvecklas på bästa sätt. Olika mögel behöver olika temperatur och fuktighet. Men kära bror sa David: Oturligt nog för dig så finns det alla de här faktorerna i en bikupa på vintern.

Det var i det läget som jag började med toppventilation och senare med högbotten. Redan första året så såg jag förbättringar och sedan så har det rullat på. Så nu jag vet ganska så mycket om den här problematiken. Och jag vet också att det går att använda andra tekniker och få bra resultat.

Och mina vänner: Det finns ingen ursäkt för en biodlare när det gäller mögel i kuporna!
Och att ha ättika i fodret ökar dessutom säkerheten ännu mer!  Gidde
Ett av fyra hörn på min bibotten. Inläggsskivan är inte på plats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar