söndag 3 maj 2015

Om... man inte ser detaljerna så ser man inte heller helheten...

Det finns ett tema i det vi skriver som vi inte har redovisat. Men som jag ska beröra nu. Och det är detta med att se helheten i biodlingen. Om vi inte lär oss att förstå att vi måste se hela spektrat i arbetet då blir det som om vi ger oss ut i skogen med bara en del av kartan och utan kompass.
Jag ska ta ett exempel. Detta med drönaravläggare är en teknik som vi inom Carnica har använt under många år. Tekniken är inte på något sätt svår men den tar stort spaltutrymme att beskriva och om inte beskrivningen blir riktig så tappar den en del av funktionen och blir inte den framgång som man skulle önska.  Men det är den teknik som rätt använd ger absolut bäst parningsresultat.
Fördelarna med tekniken är flera och jag ska dra en del här: Vi får en bättre parning med en bättre genetisk mångfald. Vi kan flytta mindre lättare enheter till platser där störningen av andra drönare är mindre.  Och drönargivarna står kvar i de bigårdar där de producerar mest och det är ju ekonomiskt viktigt.  Att det dessutom är en effektiv varroabekämpning  är väl inte heller något stort fel i sammanhanget.
Och varför envisas vi med att skriva om detta.  Jo som avelsgrupp så vet vi att det måste till en väsentligt bättre hantering av drönarmaterialet. Detta är helt nödvändigt om vi ska få till ordentliga avelsframsteg. Och detta oavsett om vi ser det från horisonten parningsstation eller friparning.  
Vi har flera sådana här skrivningar om andra ämnen som vi skulle vilja göra men de har alla det felet att det blir för stor textmassa. Tyvärr!!!  Och så naturligtvis så måste jag betona det viktigaste! Tekniken gör det möjligt att selektera på alla önskade egenskaper!!  Gidde 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar