lördag 22 augusti 2015

Nu är det rövartid................

Så här års så är det lätt att råka ut för röveri, det kan inträffa helt spontant men det kan också startas av biodlaren. Jag personligen försöker att lägga avläggare på mer undanskymda ställen och helst i en riktning där jag inte tror att bina söker efter blommor, typ skogsgläntor. Apideor hänger jag inne i buskage.
Om jag måste stödfodra så väljer jag noga vilket foder som jag använder. Om... det fungerar med strösocker så är det det som minst triggar igång röveri. Och om vi rangordnar de andra möjligheterna så är foderdeg också ganska bra. Sockerlösning som kommer som nästa har lite högre risk, men det kan till en del kompenseras om man fodrar på sena kvällen med små givor som bina gör slut på under natten.
Honung i olika former är det som skapar den största risken för röveri. Håll alltid små fluster så att även det lilla samhället kan försvara sig.
Och så är det detta med stilla röveri. Det kan ske så slugt så att inte biodlaren har någon som helst möjlighet att se det. Nät botten är från den synpunkten farligt på avläggare för där kan rövarbina sitta och tigga ända tills avläggaren kollapsar. Om ni ser för mycket aktivitet i förhållande till hur stark avläggaren är så kolla. Och om ni får ett starkt röveri, så släng ett vått lakan över så ni får stopp på problemet.   Gidde

Matning med Honung på vårsidan! 

 
Så här ren blir burken trots att bina inte kommer in i den

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar