fredag 11 september 2015

Tok gjorde som tok sa.... säger man....Pollenramar.!

Vi hade en biodlarfantom som snurrade runt på olika forum under olika namn. Han propagerade för att man skulle spara ordentligt med pollen i kuporna vid invintringen för enligt honom så var pollenåtgången för ett samhälle väsentligt över 20 kilo så det skulle vara fel att rensa.
Här var det viktigt med pollen (Bibröd) Men inte på vintern i kupan
 Det här påståendet testade jag på en av mina vänner som är och var yrkesbiodlare med en enorm erfarenhet. Hans fnysning skulle göra Tjuren Ferdinand avundsjuk! Om man är så jäkla dum att man spar en massa pollen i samhällena så kan man "Fan i mig" skylla sig själv om bina dör under vintern! Pollenramarna bildar stoppklossar för bina under vintern och om du har otur så klarar sig kanske inte bina att ta sig förbi utan blir sittande på fel sida av hindret och svälter ihjäl.

Personligen så rensar jag mycket hårt på pollenramarna. Utspritt på flera ramar så blir det väl oftast max en hel pollenram. Och absolut inte en heltäckande pollenram. Och mycket av detta bottnar förutom min kompis åsikt i mitt sätt att arbeta med mina bin.

 När bina har fått sitt vinterfoder och varroabehandling så stänger jag butiken. Enligt mig så har jag gjort mitt jobb och nu är det bina som ska göra sitt. Jag går omvägar kring kuporna för att inte frestas att lyfta och lyssna. När våren har kommit och jag över olika sociala medel förstår att de flesta har öppnat sina kupor och kollat då börjar jag att röra på mig.

Vid det laget så har bina rensningsflugit och rensat bottnarna. Förr om åren så kollade jag efter utsotsfläckar, men det problemet har jag inte haft på många år.

Men den här lite slappa sättet att att agera gör att bina ofta har yngel i både den övre o undre lådan.
Så om jag lämnat någon pollenram så skulle den kanske ha hamnat i vägen för drottningens verksamhet.  Gidde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar