söndag 27 september 2015

Trappa för bina!

Trappa för bina!

Ibland så är bina tröga med att ta ner vinterfodret. I år så såg jag när jag tippade omkull hinken för att kolla hålen i locket att det bara var omkring 10 bin som var uppe och jobbade med att ta ner fodret. Och det förstår vem som helst att då händer det för lite!

Helt klart så är det ett avstånd mellan där bina normalt finns (ramarna) och upp till hålen i matar locket.

Jag tänkte då så här att om jag får bina till att gå upp närmare locket så bör det vara fler bin som deltar i aktiviteterna. Så det blev en konstruktion enligt bilden. Jag ställer den på ramarna i hålet på matarbrädan. Den ska vara så hög att den når upp till locket på hinken eller i varje fall nästan upp.

När jag sätter på hinken så låter jag sockerlagen rinna ganska så ymnigt över "trappan" (några matskedar) och sedan så sätter jag på hinken i vanlig ordning.

 Vad jag kunnat bedöma så verkar det att fungera hur bra som helst. Det är nu flera hundra bin som jobbar upp mot hålen i locket. Och det är full aktivitet nedåt precis som det ska vara! Om bina tätar hålen eller att något annat händer det vet jag inte ännu, men det rapporterar jag framdeles i så fall.

Ibland så jobbar vi biodlare annorlunda, med hinken direkt mot ramarna och då får man lägga en sträng av vax mellan ramarna o locket. Det fungerar också.  Lycka till!  Gidde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar