söndag 18 oktober 2015

Fantasi eller verklighet.........vad tror ni?? TBH kupa för en gammal man?

I mitt biodlarliv så har jag ofta fantiserat kring vad som går att göra inom biodlingen. Drottningodling i Apideor var ett sådant projekt som efter många år blev något realistiskt fungerande.

Många av mina biodlarvänner kommer med kommentarer och funderingar och det som har "tuggats" mest om är TBH kupor eller svartingkupor som jag sa innan detta blev ett skällsord. Jag har inte haft så mycket över för den tekniken, men nu när jag blivit äldre så funderar jag på om det går att skapa en teknik där man kan stå i en bekväm arbetsställning och umgås med bina.

Arbetshöjden måste vara bekväm och tekniken får inte vara allt för annorlunda mot att arbeta på konventionellt sätt.

Och så det som kanske är det som hindrar mest: Det får inte kosta för mycket att testa!
Och bygget ska vara klart på mindre än två dagar.

Jag tänker så här, att jag gör ett besök på brädgården och köper ett antal löpmeter av bräder troligen entum x 4 tum råplanat. Översatt till normalspråk så borde det vara 22 tjockt och 95 millimeter brett.

Spik o skruv har jag hemma och lite skivor till tak o botten borde finnas i gömmorna.

Måttmässigt så måste bredden korrespondera med LN så att eventuella skattlådor kan användas av befintliga. En annan faktor är att kunna transportera eventuella produkter från dessa kupor. Och inte att förglömma när kupan ska befolkas så borde en avläggare på LN eller HLS format vara enklast att implementera ovanpå.

Mina vänner: Jag säger inte att jag kommer att göra det här, men det är vansinnigt spännande att spekulera omkring vad som kan göras fungerande enkelt. Egentligen så skulle jag skriva  att gratis är gott för det är så jag tänker, men så bra kommer det inte att bli. Men man kan ju drömma! Gidde

Det här är en pallramskupa på temat: Gratis är gott! Pallramarna var hittegods liksom plåten till taket. Och maskiner var tillgängliga för jobbet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar