söndag 15 november 2015

Giddes tumme..... drottningodling.... fortsättning!


Giddes tumme: Fortsättning!!

En bra sak att ha är den så kallade bisnurran. Den blir inte bara till nytta när man arbetar med drottningodlingen den blir också lite pedagogisk för oss som vill slippa räkna dagar.
Startade du med ägg så ställer du in det på snurran. Var det larver så blir det det som gäller. Det bästa är att kolla när täckningen av drottningen ska vara och justera kläckdagen efter det. En sak att komma ihåg är att cellerna är lite olika känsliga vid olika stadier av utvecklingen det här gäller kyla och skakningar. För egen del så vill jag satsa på att cellen ska vara täckt men det går också bra om det fortfarande är lite kvar att täcka. De första dagarna efter täckningen så är cellen ganska så tålig liksom de sista dagarna men tiden där emellan bör man vara försiktig.

Men ta alltid det säkra före det osäkra både när det gäller skakningar och kyla. En brytbladskniv är ett bra verktyg när det blir läge för att skära ut de celler som blir ”över” på odlingsramen. En eller två celler lämnar jag kvar och övriga skär jag ut. Ofta så sätter jag en lagom stor kakbit i en Apidearam.

Tunna buntband använde jag förr att hänga upp kakbiten. Men nu så använder jag trådbyglar.         Och glöm inte: Aldrig mer än en kaffekopp med bin till en Apidea. För mycket bin kan skapa svärmning.
Om jag ska ha drottningen direkt i ett samhälle så skär jag in den direkt i en ram. Lägger kakbiten på rätt ställe på ramen och skär runt om så jag kan sätta den på plats.  

 Kom ihåg!! Det är fegt att inte försöka!!

Men en mycket vänlig varning: Drottningodling är mycket beroendeframkallande! Det är så enormt spännande!  Gidde


Perfekt att hänga kakceller med!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar