söndag 1 november 2015

Invintring och övervintring... eller Överlevnad välj själv!


Det var en biodlare i föreningen som fick frågan; hur invintringen hade gått. Frågan var lite av en psykning, inte helt snällt.  Biodlaren fundera ett tag och vi väntade spänt på svaret. Och så kom det lite eftertänksamt det här svaret; invintringen den gick hur bra som helst men övervintringen den blev sämre. Han hade förlorat fem samhällen av åtta. Det kanske är så det händer ibland. Och vi kommer inte att komma med några stora pekpinnar om vad som kan göras men vi kommer att berätta om hur vi själva gör och vad vi hört att andra har provat. Det intressanta är att det finns så många olika sätt att tänka övervintring. 

Varroa! Ja visst! Den skapar problem. Men med dagens bekämpningsmedel så går det att hålla den under kontroll.
Kupor och kupmaterial?  Påverkar men med lite hjälp från erfarna biodlare så brukar inte problemen vara så stora.

Den här listan kunde jag göra hur lång som helst, men sanningen är som jag skriver här ovan: Mycket påverkar, men det finns ingen absolut sanning. Och hela tiden så försöker biodlare att utmåla enskilda orsaker till att deras bin har dött.

Men låt oss vara realister: Om jag förbereder invintringen på rätt sätt så klarar sig bina oftast bra.

Vi har många biodlare som var och en på sitt sätt lyckas att få låg vinterdödlighet. Och när de berättar så är det viktigt att beskrivningen blir heltäckande.
Så när ni läser eller lyssnar till hur man ska göra, så kolla alltid att ni uppfattat rätt. Fråga o fråga igen för det finns ingen som betalar ert samhälle som dör om ni gör fel. Det får ni göra själv!

Ett viktigt råd kan jag ge som gäller oavsett vem ni lyssnar till. Rensa samhället på hösten från ramar som kan spärra binas rörelse under vintern.  Gidde

2010 så gav snön ett bra skydd för bina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar