tisdag 22 december 2015

Jag bommar en del kommentarer.... och det är verkligt retfullt!!!

Jag är ingen mästare på alla funktioner i bloggen och det som verkar svårast är detta med kommentatorsfältet. Men ska försöka att bättra mig!

Jag skrev om att bina hade miljontals år mer erfarenhet än vad vi biodlare har. Vi brukar skämta om att bin har bara 13 hjärnceller, men det är naturligtvis fel. Men det är klart att om vi lägger ihop alla kupans bins hjärnceller så blir det under högsäsong ganska imponerande. Ett kollektivt geni!!

Men detta åsido. Det skrevs en kommentar om hösthonung och för min del så låter jag den vara kvar i kupan om den inte är typ kanderad. Och det som alltid stör mig är den så kallade cementhonungen. Den klarar inte bina och inte heller slungan. Men om den dyker upp, så brukar jag sälja de ramarna till "finsmakare" av honung. Tänk en liten bit utskuren till kvällsfikat. Toppen!

I år så var det ett tråkigt honungsår. Inte bara en låg skörd utan dessutom så var det mörk honung nästan från första slungningen. Smaken från den honungen tröttnar i varje fall jag fort på! Annars så brukar hösthonungen dyka upp de sista tre veckorna före slutskattningen.

Och så detta med övervintring/överlevnad. Det finns ingen redovisad skillnad på att bin i träkupor övervintrar sämre än de i isolerade frigolit lådor. Men låt oss konstatera en annan sak. Kan jag snickra, så har jag ett enklare och billigare biodlarliv. Det är inga stora pengar som kupor har kostat mig under mina biår. Lådor, ramar,bottnar, tak pallar det mesta gör jag själv. Men ska jag kommentera något så blir konstruktionerna enklare för varje år som går.

Det som retar mig mest är att jag inte tidigare löste problemet med drottningodling. Tänk om jag förstått för 20 år sedan hur enkelt det egentligen är. Och här gör jag avkall på min bygga själv ambition, Apideor är egentligen ganska så billiga och hanterbara!
Ger två drottningceller, där bina väljer den ena.

Får jag nu önska er: En God Jul och ett Gott nytt År!   Hälsningar Gidde


Två små kakbitar och en kaffekopp med bin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar