söndag 3 januari 2016

Nu till våren så blir det 23 år sedan som jag började förstå........

Som nybörjare hade Jag sett att det var alldeles för mycket mögel i kuporna på vårsidan. Och med en bakgrund i charkuteri så var det synnerligen störande. Mögel hör inte hemma i en livsmedelsproduktion, aldrig, aldrig.
 Min broder David var docent i kemi och han förklarade noga för mig sambandet med fukt och mögel oavsett vilken temperatur som det var i kupan. Och mina protester om att bina måste hålla värmen i kupan möttes av David med ett gapskratt. Enligt honom var detta svammel av sådana som slutat tänka logiskt, det sunda förnuftet är att bina under miljontals år har skapat ett överlevnadsbeteende oavsett boendemiljö .

Så till hösten så invintrade jag liksom året innan med täckbräder, men dessutom så hade jag en matarbräda liggande kvar med matarhålet täckt av en trasa och utöver detta så låg den vanliga täckningen med filtar. OK, jag hade förstärkt med en filt.

Under vintern så blev jag helt utmobbad på biodlarföreningen. Kommentarer som den att jag borde gett bort samhällena istället för att ta livet av dem, det var mer regel än undantag!

Jag hade invintrat 6 samhällen och var helt beredd på att förlora i varje fall minst hälften, men allt fungerade perfekt. På ytterramarna så var det lite grått i två av samhällena på yttersidan.

Min broder Davids kommentar var att jag borde förstått att snacket på biodlarföreningen inte hade stöd i egen erfarenhet utan var ett från säck i påse kommentarer. Det är lättare att snacka än att våga testa själv!

Det här blev starten för mig med att testa och prova allt och jag menar verkligen allt. Och om jag läser något som skrivits så är det enligt mig inte sanning förrän jag själv har provat och fått samma resultat!     Gott Nytt år!  Gidde

Så här ser det ut nu! Ett nät fasthäftat under trasan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar