måndag 28 mars 2016

Jag har hitintills 105,..%... överlevnad i år!!???

Jag har hitintills 105,..%... överlevnad i år!!???  Eller... Om man har tur så behöver man inte något förnuft!

Verkar en aning konstigt eller hur! Men det har sin förklaring. I höstas så var det lite trassligt med ett visst drottningöverskott och lite för många avläggare som var både för små och för stora sett från perspektivet att övervintra respektive slås tillsammans. När det mesta var klart så hade jag en miniavläggare som helt enkelt blev över. Tanken blev då att sätta den över ett annat samhälle för övervintring. Men i så fall så ville jag avvakta till bina börjat gå i klot, men det blev inte någon ordning på någonting varesig på bina/vädret eller min egen tillvaro.
Miniavläggaren fick lite foder, en HLS låda under och en LN låda över med en filt i allt för att hålla värmen. Och tanken hela tiden var att sätta samhället över ett annat för eventuell överlevnad.

Det blev trassel med sjukdom i familjen och det blev inte gjort det som var planerat. Ibland så dök det dåliga samvetet upp, men hela tiden så var det saker som just då kändes viktigare. Jag räknade hela tiden med att avläggaren hade dött. De hade för lite foder och för lite bin.
För en vecka sedan så skulle jag hämta hem lådorna för att städa upp inför våren. Och då var det full fart. Ingen flygning men det var det inte i något samhälle. Så egentligen så var den avläggaren ett 5% plus över hundra i en synnerligen konstig övervintring.
Nu i påsk så kollade jag på de 100%...samhällen som jag hade i övrigt. Och jag undrar mycket om ett fenomen som jag observerade. För många år sedan så hände det att jag fick avföringsfläckar på kuporna, ett fenomen som inte funnits de sista 10 åren. I år så dök fenomenet upp på ett samhälle. De är vid fullt liv, men varför?  Det ska bli spännande att kolla igenom det samhället och de andra. Vad är det som skiljer?  Gidde


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar