tisdag 15 mars 2016

Visst är det ett problem..... Jag har ingen erfarenhet.... Eller så kanske jag har det!

Det diskuteras på fb om svärmar, 2-dre svärm och 3-dje svärm och jag förstår inget. Under alla år så har jag inte haft någon av vare sig andra eller tredje svärmar. Och när jag funderar omkring varför så finns det inte så många svar. Genom svärmar som kommit så har jag haft alla möjliga bin så där kan inte förklaringen finnas. Den enda förklaringen som jag kan komma på är den flusterkontroll som jag gör. Jag har som person ett bra minne för detaljer (om jag vill minnas säger min fru) och en snabb titt på flustren med någon eller några veckors mellanrum talar om när något är på gång. Drar bina pollen? Flyger bina ungefär som vanligt? Är mängden bin som flyger lika som tidigare eller mer, för det bör det ju vara. Ja de här frågeställningarna kan bli hur omfattande som helst. Och som en av mina Mentorer en gång sa: "Du ska lära dig att känna i rygglutet att det är dags att lyfta på ramarna"!

Och mina vänner! Jag kan inte förklara fullt ut vad som var och en av er bör titta efter, men jag kan säga till er. Lär er hur varje enskillt samhälle bör se ut när kommer till det vid er bigårdsrunda. Klarar ni det så spar ni massvis med tid. Och många svärmar.

Att jag sedan har stående spärrgaller under svärmtid, det gör det hela nästan bombsäkert!  Gidde
Det är viktigt att upptäcka cellerna ungefär vid det här stadiet! Har den hunnit bli täckt så är svärmningen mycket nära om det är flygväder för bina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar