torsdag 16 juni 2016

Jag gillar verkligt smarta kommentarer....Jag berättade om bistick!!!

Jag berättade om vad man skulle göra om man fick bistick och Ann kommenterade om vad man skulle ger akt om man överreagerade. (Heter det så?) Men det var en smart kille som kom med den bästa kommentaren!

Det bästa är att undvika bistick!  Och naturligtvis så är det så!

Ok! Bin sticker för att de känner sig hotade och det ankommer oss att se till att de inte upplever det så. Om vi sliter upp täckplasten så är det läge för irritation. Och det kan man förstå!I gamla biböcker på täckbrädans tid så tog det ett halvt kapitel att beskriva hur man öppnade en kupa. Men det har vi glömt nu. Ja kanske har inte alla har glömt! Jag ser det varje år på våra testbiodlarkurserna hur instruktören jobbar helt efter beprövad erfarenhet eller den gamla läroboken i modern tappning. Och det är lätt att förstå! Bedömningen av hur bina reagerar hamnar på ett protokoll för bedömning av samhället/drottningen.

Det spännande är att inga biodlare gör på samma sätt. För min del! Oavsett om jag använde vattenspray eller rök så brukar jag signalera att jag är på gång genom en liten öppning in under plasten i högre bakre hörnet. Och det är alltid bra att ha samma rutin varje gång. Både jag och bina mår bra av det. Märker jag att det är lugnt läge så drar jag av en bit mer plast och lite mer spray eller rök. Är det jobbiga bin så börjar jag här. Är det en mindre yta exponerad för bina så är det också mindre bin som kan bråka med mig. Det är mycket sällan som det blir några problem och jag funderar ibland på om det beror på mig eller bina.

Men låt mig utan pekpinnar berätta vad man ska undvika!

Åska och regn
Att klämma bina inklusive att bina fastnar i klädveck
Öl o sprit och kläder som luktar parfym av sköljmedel
Snabba rörelser inklusive att slita upp skattlådor
Och man ska aldrig befinna mellan solen och samhället
Och så naturligtvis att bryta och slita i samhället så att man skapar
vibrationer. Och bin avskyr att man skrapar och väsnas på olika sätt
Listan kan göras mycket längre!

Och jag lovar er att ni kommer att uppleva en massa olika sätt att jobba på som fungerar bra för just er!  Gidde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar