torsdag 7 juli 2016

Bladlusår?...... och jag gnetskattar!!

Vi har här i Roslagen ett så kallat bladlusår. På en del växter/träd så är det ordentligt svart med bladlöss. Och jag har ingen aning om ifall det är den sortens bladlöss som skapar det vi kallar lushonung! Men en sak är jag helt säker på och det är det att jag personligen inte väljer smaken från hösthonung/lushonung. Men när det gäller smaker så är det som med en viss kroppsdel, den är kluven. Det finns länder där hösthonungen har ett väsentligt högre pris än den honung som vi nu möter på butikshonungen. Att jag sedan ser en stor skillnad på den honungen som skickliga honungsproducenter  skapar och den honung som kommer från den mer industriellt producerade honungen. Men det är min personliga åsikt!

Och så detta med att jag gnetskattar! För jag vill ha en möjlighet att skapa den honung att sälja som jag verkligen gillar. Många gånger så blir en blandning av hösthonungen/lushonungen  och den mer blomnära honungen en fin smakupplevelse. För som jag många gånger har sagt: Honung är en naturprodukt som har många likheter med vin. Så det gäller för oss biodlare att lyfta fram honungens naturliga smaker. Och jag vill ha så mycket vanlig honung som möjligt innan bina till äventyrs flyger in sig på bladlössens produkter Gidde
Det här är en hink honung som jag är stolt över! Smakmässigt och i konsistens.
. Gidde
Men jag måste berätta en historia. En av våra biodlares son gick i en skola i Järfälla. Och en av de andra eleverna givetvis påhejad av föräldrar hemifrån ställde den här frågan. "När det gäller den där lushonungen". Hur gör ni med lössen då?  Biodlarsonen tittade på frågaren med ett överseende leende. "Det är verkligen inget problem"! Lössen de bara silar vi bort!

Att jag personligen aldrig har observerat någon bladlus i någon honung före eller efter silningen det är en annan historia! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar