onsdag 7 september 2016

Den stora drottningmassakern!

Det har på många forum dykt upp många skrivningar om att samhällen blivit drottninglösa nu fram emot hösten. Och för egen del så fick jag samma problem. Inget yngel och ingen drottning!  Visst är det en katastrof! Jag har flera andra drottningar att tillgå i Apideor, men då ringer det varningsklockor. Det är helt klart så, att jag inte tappar alla drottningar i samhällen som står i en rad bredvid varandra. Vi måste komma ihåg att det är olika mödrar på alla tre samhällena. Och att de då skulle tappa sina drottningar allesamman det är för otroligt. Men det är en sak som samhällena har gemensamt, de står lite skuggade av buskage och en hägg som fått växa lite för stor.


Jag gjorde slutskattningen på alla tre och i samband med detta så drog jag ner på ordentligt på utrymmet. Två av samhällena hamnade på en LN låda, så det blev ordentligt med bin i de lådorna. Efter en vecka så var det tid att börja vinterfodra och då kollade jag läget och i bägge LN-samhällena var det ordentligt med yngel. Så det var som det ofta blir: Om det inte finns något för bina att dra på så drar de ner på matningen av drottningen så hon inte kan lägga några ägg. Och det var så det blev här i höstas. Det var för varmt medan blomningen var igång och när det blev svalare så fanns det ingen blomning kvar. Bistert men så såg verkligheten ut!

Om vi sammanfattar så blev det så här: Mina bin fick för kort flygtid. När det var svalt på morgonen och de hade kunnat flyga så stod de fortfarande i skuggan och när solen nådde flustren så blir det för varmt för att få loss någon nektar ur blommorna och utan ett nektarinflöde så  blir det ingen riktig matning av drottningen. Och den lilla äggläggning som Damen presterar den tar bina bort för enligt dem så är det på väg mot höst och då ska det inte ynglas.

Hade jag satt till nya drottningar utan att hitta de gamla så hade mina nya damer blivit dödade per omgående.  Det hade blivit den stora Drottningmassakern, bistert! / Gidde

Att odla drottningar med min metod i Apideor är enkelt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar