onsdag 21 september 2016

Så här fungerar det för mig!

För några år sedan så skrev jag det här inlägget. Det är giltigt fortfarande, det ser man när man läser inlägg på diverse forum. Just i dagarna så är det läge att avsluta den aktiva delen av biåret i kuporna. Jag har toppventilation på mina kupor så bina sätter sig ganska så fort stilla vid matarhålet. Och när det blir lite kallare så går de rakt ner och sätter sig på de tomma kakorna under fodret, men nära så de kan ta för sig när hungern kommer. Så fungerar det i mina kupor när bina startar sin resa mot nästa års vår!

Så här skrev jag!
I dag var det helt perfekt väder för att ta med trimmern till bigårdarna. Jag slår gräset ända ner till rotnivå för att inte det ska finnas något gräs som håller upp snötäcket. Möss har ju en benägenhet att krypa under snön  och komma under kuporna där det är mindre snö. Förr i tiden så brukade biodlare trampa samman snön så att de tog bort den möjligheten för mössen att nå kuporna.   Och vi får se om orken räcker för en insats från min sida på det spåret.

Det är ju så att möss helst inte visar sig ovanför snön på grund av risken att bli bytesdjur.

När man som jag gjort i dag slår gräset ända ner mot marken så ser man att mössen redan har byggt gångar i del långa gräset, så arbetet jag gjort i dag var säkerligen viktigt.

Kuporna står intill mindre byvägar, med trafik från markägare. Så nu blir det en vädjan till markägaren att de ska hålla koll på kuporna. Kommer ingen signal så kan jag ta det lugnt!

Gidde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar