söndag 16 oktober 2016

Rapport från ett matarhål..................

Jag funderade på hur och när bina verkligen går i vinterklot. Och det finns bara en lösning på att få det klarlagt och det är att kolla hur det ser ut.

Matningen och varroabehandlingen är klar sedan flera veckor och det var ett ytterst fåtal bin som man såg flyga ute. Temperatur 6 till 8 grader och växlande vind och molnighet kanske med lite övervikt på molnighet.
Jag lyfte på taken till tre kupor och resultatet var enstämmigt.
Bina satt i ett lite löst klot rakt under matarhålet. Mycket liten aktivitet som ökade något när jag kom och tittade men verkligen inget som jag inte förväntat mig. De enstaka bin som provade på en flygtur och landade vid sidan av matarhålet de stelnade på någon sekund och blev helt passiva. När jag lyfte ner dem till sina kompisar så tog det kanske 3 sekunder innan de var fullt rörliga igen. Temperaturen ute var omkring 6 grader så det är redan då som binas motorik stannar av.

När nu temperaturen går ner ytterligare någon grad så kommer vinterklotet krympas ännu något och det kommer inte att vara några bin som flyger upp. En intressant iakttagelse var att klotet hade en viss tendens till att dra sig något snett bakåt vänster i lådan och konstigt nog så var det åt samma håll i de tre samhällen som jag kollade. Och i slutet på januari så skulle jag gissa att bina har nått nästan till den sista ramen. Lite förvånande var att inte bina hade gått ner mot botten på lådan där de kunnat sitta på tomma ytor av biramen där inte fodret kyler så mycket. Men kanske ventilationen från matarhålet gjorde att de stannade kvar där uppe.

När jag nu lagt på locket så är bisäsongen slut för min del. Jag kan bara kolla att ingen kupa blåser omkull men för övrigt så får bina klara sig själv. Visserligen så har det hänt att kupor rasat mitt i vintern och jag har plockat upp dem efter någon dag med snö och allt. Och tro det eller ej: Samhället var det bästa i den bigården sommaren efter! Gidde
Så här ser det ut, och sedan bara en tunn bomullsfilt över.
Kom ihåg att bin är en insekt som lärt sig att överleva under miljontals år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar