onsdag 3 maj 2017

Bistick...... Ska hanteras med förnuft!

Det är beklämmande att inte ens läkarna förstår hur bistick ska hanteras! Ingen har ännu kunnat berätta hur man bör göra.  I många fall så blir det en massa dunderkurer när det rör sig om helt normala reaktioner. Att få svullnad och hudrodnad är i verkligheten helt normalt. Men när det börjar hetta i ansiktet och personen börjar bli yr då är det läge för omgivningen att sätta högsta fart. Allergireaktioner är inget att leka med, men vi bör  hålla koll på vilket som det rör sig om! Och vi ska naturligtvis aldrig nonchalera en reaktion.

Men... låt mig berätta om vad jag själv gör och har gjort när jag får stick. Först så ska gadden tas bort på rätt sätt. En nagel eller en kniv gör att jag kan skapa bort gadden utan att giftblåsan får pumpa in giftet i min kroppsdel. Som gammal biodlare så är jag ganska immun för giftet men får jag många stick så kan även jag reagera. Och då gäller det att plocka bort gaddar och sedan spola med rikligt med kallt vatten och när jag skriver rikligt så menar jag det också. Vattnet sköljer bort en del av giftet och kyler vävnaden så att kroppen hinner ta hand om giftet under längre tid.

En historia att berätta i sammanhanget!   Min fru och jag skulle på en finare middag och några timmar före att vi skulle åka så gick jag en runda till bisamhällena. Ett bi råkade flyga mot kinden på mig och slog naturligtvis in gadden. Elsie hade verkligen en del åsikter, men hjälpte mig bort med gadden. Och så tog jag isbitar i en bomullsduk och lät isen smälta mot sticket. Jag lovar!! Det var jobbigt, men när isen smält så var jag som ny!  Ingen tendens till svullnad.

Och mina vänner var försiktiga! Har ni en annan infektion i kroppen så är det inte läge att få ett enda stick.
Klädesplagg och all nötning mot sticket sätter igång en reaktion. så se upp med stick mot anklar handleder o hals. Ett bagatellartat stick kan triggas igång så att det blir mycket obehaglig reaktion. Som gammal biodlare så vet jag att stick på ankel eller hals kan för min del ge både rodnad och en irriterande svullnad. Och då kan ni förstå hur en biodlare med ett färskare immunförsvar än mitt reagerar./Gidde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar