lördag 3 juni 2017

När fick era bin en ny drottning sist....?

Jag har en lite tråkig attityd i mitt liv. Jag frågar och frågar och ifrågasätter! På den tiden som jag arbetade som verkmästare en mekanisk verkstad med verktygstillverkning så var det en tillgång. Frågar man tillräckligt mycket så har man ganska så snart ringat i problemet. Och sedan så gör man det enklaste.

När det gäller biodling och övervintring så är inte problemet lika enkelt för vi vet inte hela problembilden. Men jag tänker tillföra en åsikt som bör diskuteras och det är kvaliten och åldern på drottningarna som vi invintrar med våra bin. Om jag mot förmodan skulle köpa en svärm så skulle det första som jag skulle göra att jag granskade drottningen ingående. Om hon skulle vara färgmärkt så borde det tala kan det om vilken ålder hon har. Men är hon vitmärkt så vet man inte säkert. en del odlare märker vitt under alla år.

Visserligen så kan erfarna biodlare ganska så bra se om en dam är lite till åren men hur ska en nybörjare göra? Det är lätt att låta lura sig! Och alla biavlare är inte riktigt ärliga alla gånger.

Men mina vänner! Fråga och fråga!  En drottning på tredje året ska man inte övervintra med om man inte vet att just den linjen klarar något år längre.

Och OK mina vänner!  Det kan vara en för gammal dam som orsakade bidöden över vintern! Det är inte alltid att den stora syndabocken varroan är orsaken!  / Gidde
I maj 2011 så var den här damen på gång! Hon blev bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar