lördag 17 juni 2017

Om.. man vet vad man ska göra så blir det enklare!

Jag bestämde mig för att under den här försommaren kolla olika påstående inom biodlarkretsar. Ett av dem var detta med att hantera bina med vatten eller rök. Och jag lovar att jag har gjort det realistiskt. Och det jag kommit fram till är detta. Att om jag vet vad jag ska göra så vet jag vad jag ska använda!

Ska jag in och hämta ungbin för typ Apideor så behövs det oftast inget alls, det är bara att öppna och lyfta täckplasten och förse sig. Ungbina finns lätt tillgängliga uppe i skattlådorna. Men om jag ska ner i yngellådorna då måste jag bedöma hur jag ska agera. Gäller det att hitta drottningen så blir det ofta lite komplicerat. Ett tryck på rökpusten så flyr damen och möjligheten att hitta henne är oftast borta.

Och jag måste bara berätta en historia. För några år sedan så var det några unga män som var mycket aktiva på forumet Alternativ/biodling. De talade om hur man skulle hantera bina! Utan att äga ett enda bi!!!
Och det var ingen tveksamhet på hur det skulle göras! Att göra avläggare och att hantera honungen det visste de exakt hur det skulle göras. Och naturligtvis så skulle bina hanteras enbart med vatten allt annat var otänkbart. Den största EXPERTEN berättade var han ansåg om en sådan klant som jag när det gäller biodling. Och speciellt då när de förstod att jag använde rök i en del situationer.

OK! Det tar lite tid att berätta alla tokerier som flödade på forumet så det hoppar vi över! Men från att vara expert utan att äga några bin så blev tonen lite mer försiktig när bina hunnit lära herrarna  en del. Och så fick jag läsa vilken rökpust som införskaffades. Naturligtvis en turbomodell! Visst finns det mycket att lära i livet! /  Gidde

Jag testade olika sätt att tillsätta drottningar. Det här var med smaksatt foderdeg. Fungerade men inte 100!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar