onsdag 13 december 2017

En vettig människa skulle vara livrädd.............

Jag bor omkring 3 kilometer från den närmaste bonden som besprutar sina ägor. Men... läs nu noga! Trots avståndet så var detta år hur insektsfattigt som helst. Mina 20 fingrar/tår räcker till för de humlor/getingar som jag sett. Förstår ni alla läsare om den katastrof som vi är på väg mot!! Mina parningskupor hängde 500 meter från den sprutande bonden ( Korkat av Gidde). och jag hade 4 bommar på 30 kupor och det är för mycket. Förstår ni hur illa det här är! Normalt så skulle 1 felflygning vara för mycket. Jag är beredd att låta varenda insekt överleva det år som kommer. Jag har hört om getingattacker mot bin, Men jag hoppas att slippa döda några insekter.

Till det kommande året så tänker jag så här! Jag behöver omkring 30 drottningar även 2018. Det behövs 2 drönaravläggare med 4 drottningar/drönargivare för varje. Det bör räkna med två omgångar med sexton  Apideor i varje omgång. Och jag kommer att köra det jobbet i min hembigård. Jag hoppas att mina damer har förmågan att hitta hem till Husse!

Man kan se det här från olika sidor. Och jag försöker att tänka realistiskt. Om jag flyttar de samhällen som står inom "sprutzonen" så blir det på områden där det är mest höstdrag. Den totala skörden blir med säkerhet lite lägre och med tanke på drottningodlingen och parningen så har jag ett sämre läge. Och...Ett bra drag är önskvärt vid drottningodling. Jag sitter lite i rävsaxen! Alla kupor på obesprutade områden skulle kännas bra, men... sprider sig besprutningen med vinden? Ja då hjälper varken böner eller Fader Vår!/Gidde
Jag känner mig så nästan fjantigt lycklig när jag ser att bina har skött jobbet och dragit fram drottningar. På bilden så ser ni två celler, men i verkligheten så kläcks bara den ena. Bina dödar den ena före kläckningen när man odlar i en Apidea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar